Praca z nożami z serii Korouchi daje wiele przyjemności, wymagają one jednak nieco więcej uwagi, niż narzędzia innych serii. Trzeba pamiętać o tym, że są one wrażliwe na utlenianie, do ostrzenia używać kamiennych ostrzałek. Z biegiem czasu klinga noża pokryje się patyną. Ewentualne plamy rdzy usunąć można specjalną gumką od Chroma France.
Nowoczesne stale używane do wytwarzania noży często posiadają domieszki, które mają poprawić ich parametry, takie jak twardość czy elastyczność. Tego typu materiały są jednak problematyczne podczas skrawania, kucia, obróbki cieplnej i polerowania noży w sposób tradycyjny. Tymczasem stale niestopowe to surowiec łatwiej poddający się kształtowaniu i ostrzeniu.
Kute ostrza noży Haiku Korouchi wytwarzamy z trzech warstw stali niestopowej, z których dwie zewnętrzne pokrywają rdzeń z błękitnej stali Aoko. Rękojeści tych noży wykonujemy z hartowanego drewna, które następnie barwimy na kolor czarny. Stalowe okucie mocujemy za pomocą metalowego sworznia.
Noże z tej linii wykuwamy ręcznie w małych warsztatach na wyspie Tosa (obecnie prefektura Kochi w południowej Japonii). Każdy z pracowników naszych manufaktur specjalizuje się w realizacji jednego z etapów produkcji, przekazując efekty swojej pracy kolejnej osobie - i tak aż do uzyskania gotowego noża. Powstają one w procesie wykuwania bez formy, ostrza kształtuje się młotami. Te noże niosą ze sobą ducha dawnej Japonii.
Kurouchi jest zastrzeżonym przez nas znakiem towarowym. Słowo to powstało w wyniku transliteracji dwóch japońskich znaków kanji. „Korouchi” na polski można przetłumaczyć jako „czarna magia” – oddaje to dobrze fakt, iż w nożach z tej serii wszystko jest magią. Są magicznie ostre, wyglądają niesamowicie. Każdy egzemplarz jest wyjątkowy, każde ostrze ma inną grubość.
Jeżeli noże Haiku Korouchi mają pozostawać przez jakiś czas nieużywane, zalecamy smarowanie ostrzy olejem kameliowym - sprzedawanym przez firmę Chroma France. Chroni on nóż przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.
Jeśli marzysz o tradycyjnym japońskim nożu, nie czekaj. Nie wiemy ile jeszcze czasu uda nam się utrzymać ręczną produkcję w warsztatach na wyspie Tosa. Te noże to unikaty.