Historia

歴史
HAIKU

Tradycja i innowacja

Nazwa naszej marki - Haiku - nawiązuje do wiersza Yoshiwake Tairo, przywołującego siłę i piękno sokoła – alegorii słońca w wielu kulturach. Na ostrzu każdego z noży Haiku obecne jest jego symboliczne przedstawienie. Wskazuje to na genezę marki – zresztą podobnie jak inspirowany dawnymi samurajskimi katanami sposób montażu rękojeści noży – sokół czy jastrząb to w tradycji samurajskiej oznaka powodzenia i piękna. Nasze noże odzwierciedlają zatem ducha i poezję kultury japońskiej. Łączą w sobie jej estetykę i zwięzłość formy, niczym haiku – trzywersowe wiersze o siedemnastu sylabach.

Marka Haiku jest znana w Europie od lat ’90-tych XX wieku. Zasłynęliśmy jako producent japońskich noży o charakterystycznych drewnianych rękojeściach. Gwarancją ich jakości jest fakt, że tak jak dawniej, tak i dziś noże Haiku wytwarzamy w małej rodzinnej fabryce. Ceniąc tradycje przodków, staramy się równocześnie czerpać z najnowszych osiągnięć nauki i technologii. W efekcie powstają piękne, nowoczesne noże, które dobrze leżą w ręku i są świetnie wyważone.

Oferta firmy ewoluowała z czasem, stając się coraz bardziej innowacyjna i różnorodna. Wsłuchujemy się w potrzeby Klientów, starając się na nie odpowiedzieć jak najpełniej. Każdy z noży został zaprojektowany tak, aby zapewniać optymalną równowagę, lekkość i wygodę. Nasi projektanci stawiają na stosunkowo lekkie drewniane rękojeści, które gwarantują większy komfort uchwytu. Z noży Haiku chętnie korzystają zarówno profesjonalni kucharze, jak i osoby gotujące amatorsko. Spełniają one bowiem oczekiwania każdego Klienta poszukującego japońskiego noża kuchennego łączącego w sobie wysoką jakość, tradycyjną estetykę i gotowość do pracy.

Oferta firmy ewoluowała z czasem, stając się coraz bardziej innowacyjna i różnorodna. Wsłuchujemy się w potrzeby Klientów, starając się na nie odpowiedzieć jak najpełniej. Każdy z noży został zaprojektowany tak, aby zapewniać optymalną równowagę, lekkość i wygodę. Nasi projektanci stawiają na stosunkowo lekkie drewniane rękojeści, które gwarantują większy komfort uchwytu. Z noży Haiku chętnie korzystają zarówno profesjonalni kucharze, jak i osoby gotujące amatorsko. Spełniają one bowiem oczekiwania każdego Klienta poszukującego japońskiego noża kuchennego łączącego w sobie wysoką jakość, tradycyjną estetykę i gotowość do pracy.